Múky a ich delenie
Múky môžeme deliť podľa rôznych kritérii.
Najčastejšie v obchode vidíme múky delené podľa jemnosti mletia na:
- hladkú
- polohrubú
- hrubú
- krupica (veľmi nahrubo pomletá obilnina)
Jedná sa ale v prevažnej väčšine o pšeničnú bielu múku - rôzne namletú.
Okrem toho ale môžeme deliť múky podľa druhu obilia ktoré sa melie. Napríklad:
- pšeničná múka
- špaldová múka
- ražná múka
- pohánková múka
- kukuričná múka
A pre nás na Biolke veľmi dôležité delenie múk - podľa toho, či sa melie celé zrno obilniny, alebo či sa najprv odstráni obal zrna a melie sa iba vnútro zrna. Delíme ich tak na:
- biela múka
- celozrnná múka
Celozrnná múka (či sa jedná o hladkú, hrubú, ražnú či špaldovú..) je oveľa zdravšia ako biela múka. Má viac vitamínov, minerálov, vlákniny..
U nás na Biolke pečieme najčastejšie zo špaldovej celozrnnej hladkej. Ale používame aj pšeničnú celozrnnú, alebo ražnú celozrnnú. Všetky naše múky máme od slovenského dodávateľa Biomila.
PS: Občas sa v obchode stretneme aj s názvom "cereálne" - znamená to však iba toľko, že výrobok je vyrobený z obilnín. Toto označenie nehovorí nič o tom, či je výrobok celozrnný alebo biely.
Dobrú a celozrnnú chuť prajeme :)
Kvalitné suroviny
U nás na Biolke pečieme z orechov a maku - nedávame do koláčov žiadne hotové zmesy, ani plnky.
Aktuálne máme zatvorenú aj pekáreň aj reštauráciu
Otváracie hodiny pekárne
Pondelok | - | - |
---|---|---|
Utorok | - | - |
Streda | - | - |
Štvrtok | - | - |
Piatok | - | - |
Sobota | - | - |
Nedeľa | - | - |